در کل تعداد دانشگاه های ترکیه 186 عدد می باشد که از این تعداد 119 عدد دولتی و 67 عدد دانشگاه خصوصی یا وقفی می باشند.
دانشگاه های ترکیه مورد تایید وزارت علوم در سال 2018 ، 16 عدد می باشد که از این تعداد 4 دانشگاه خصوصی و ما بقی دولتی می باشند که لیست دانشگاه ها را در زیر میبینید
دانشگاه های گروه ممتاز
Bilkent univertesi (انکارا) خصوصی
Boğaziçiuniversitesi (استانبول) دولتی
دانشگاه های گروه خوب در ترکیه
Hacettepe universitesi (انکارا) دولتی
Istanbul universitesi (استانبول) دولتی
Gozi universitesi (آنکارا) دولتی
Sabancıuniversitesi (استانبول) خصوصی
Koçuniversitesi (استانبول) خصوصی
Istanbul teknik universitesi (استانبول) دولتی
Middle east teknik universitesi (قبرس) خصوصی
دانشگاه گروه متوسط
Dokuz eylul universite (ازمیر) دولتی
Ege universitesi (ازمیر) دولتی
Marmara universitesi (استانبول) دولتی
Cukuruva universitesi (چکوروا) دولتی
Anadolu universitesi (اسکی شهیر) دولتی
Ankara universitesi (انکارا) دولتی
Yildiz teknik universitesi ( استانبول) دولتی
در این میان دانشگاه هایی وجود دارند که موردی تایید نیستند ولی دانشگاه های معتبر و خوبی هستند . در زیر به چند مورد از آنها اشاره می شود :
Beykent universitesi استانبول خصوصی
Işıkuniversitesi استانبول خصوصی
Mef universitesi استانبول خصوصی
ثبت نام در دانشگاه های ترکیه:
یکی از روش های ورود به دانشگاه های ترکیه شرکت در آزمون yös می باشد ، که در این آزمون داوطلبان در سه بخش : iQ ، ریاضی و هندسه مورد سنجش قرار می گیرند.
که معمولا تعداد سوالات بین 90 تا 110 می باشد.
نمره از 100 است و نسبت به نمره رشته تعیین می کنید
لازم به ذکر است در اینجا کنکور yös سراسری نیست و هر دانشگاه آزمون مخصوص خود را می گیرد.
از طرفی دیگر در ترکیه دانشگاه های چند زبانه(انگلیسی،روسی،آلمانی، فرانسوی و…) وجود دارد که بعد از قبولی و تعیین رشته وارد امتحان شده و تعیین سطح شده و اگر لازم باشد 1 سال کلاس آمادگی زبان در خود دانشگاه برگزار می کنند.
روش دیگر تحصیل در ترکیه دانشگاه های خصوصی می باشند که معمولا با در دست داشتن نمره yös دانشگاه های دولتی می توانید ثبت نام کرده و نسبت به نمره ای که می گیرید، بورسیه شده یا شامل تخفیفاتی از سوی دانشگاه خواهید شد.
در ترکیه در مقطع لیسانس 4 سال ، در مقطع دندانپزشکی 5 سال و در مقطع پزشکی 6 سال تحصیل می کنید. در ترکیه پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی سال واحدی می باشد اگر از یک درس ماندید و پاس نشدید آن سال را باید دوباره از اول بخوانید ولی در رشته های لیسانس و فوق دیپلم و فوق دیپلم این چنین نمی باشد اگر از یک درس ماندید میتوانید سال دیگر همان درس را برداشت و پاس کرد
مزایای تحصیل در دانشگاه های ترکیه
erasmus
erasmus به معنی سیستم تبادل دانشجو با کشور های اروپایی است.دانشجویانی که واجد شرایط هستند ، می توانند برای تحصیل به مدت یک ترم در یکی ار دانشگاه های کشورهای اروپایی به انتخاب خود درخواست بدهند ، لازم به ذکر است ، شهریه دانشگاه مقصد بر عهده دانشگاه محل تحصیل دانشجو می باشد.
Çiftanadal
از دیگر مزایای دانشگاه های ترکیه سیستم Çiftanadal یا تحصیل هم زمان در دو رشته مختلف در سطح کارشناسی می باشد، دانشجویان واجد شرایط می توانند برای تحصیل در دو رشته مختلف به صورت همزمان درخواست بدهند.
work and travel
از دیگر امکانات و مزایای دانشگاه های ترکیه work and travel می باشد ، بدین معنی که دانشجویان واجد شرایط می توانند برای کار در طول تابستان به مدت 2 ماه و اقامت به مدت 1 ماه (مجموعا به مدت 3 ماه ) در کشور امریکا درخواست بدهند. در صورت قبول در خواست ، دانشجو طبق تخصص خود در یک شرکت در کشور امریکا به مدت 2 ماه کار می کند و یک ماه نیز می تواند در این کشور اقامت داشته باشد.
Akbil
از دیگر مزایای دانشگاه های ترکیه میتوان به کارت تخفیف استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی برای دانشجویان اشاره کرد و شرایط گرفتن آن در دست داشتن برگه ی اشتغال به تحصیل ، پاسپورت و عکس می باشد .
آزمون (بسندگی زبان ترکی استانبولی) TÖMER در ترکیه:
یکی از مدارکی که دانشگاه ها از دانشجویان متقاضی تحصیل در ترکیه می خواهند مدرک آزمون تومر( نیازمند دوره های زبان ترکی استانبولی) است.این مدرک را انیستیتو آموزش زبان ترکی که زیرنظر دانشگاه آنکارا است به دانشجویان اعطا می کند. آزمون تومر آزمونی شبیه آزمون های زبان انگلیسی (تافل، آیلتس،…) می باشد و شامل بخش های مختلف است که مهارت های زبانی دانشجویان را می سنجد.Listening،Structure، Reading، Spoken Interaction، Spoken Production.Writingآزمون شامل شش بخش، می باشد که به ترتیب 1. 27-27-27-15-3 سوال می باشد که درطول 3-4 ساعت از متقاضیان خواسته می شود که به سوالات پاسخ دهند.و کسانی که بتوانند نمره Cکسب نمایند موفق به دریافت دیپلم تومر میشوند ، آزمون در سه سطح BASIC ،INTERMEDIATE،ADVANCEDاست.
همانطور که آزمون TOEFL توسط ETS برگزار میشود آزمون TOMER نیز توسط UTS که مخفف Uzaktan Turkce Sinavi است برگزار میگردد.
شرایط دریافت مدرک تومر
این آزمون به دو صورت دیپلما (Diploma) و سرتیفیکا (Sertifika) برگزار می گردد.
الف) گواهینامه که اصطلاحاً (Sertifika) گفته می شود و دارای اعتبار موقتی است و در دو سطح مقدماتی و متوسطه انجام می گیرد.
گواهینامه های دوره مقدماتی دارای اعتبار 6 ماهه بوده که داوطلب شرکت در این آزمون باید رتبه B2 را بگیرد و گواهینامه های دوره متوسطه 2 ساله که دارای رتبهB1 میباشد.
ب) دیپلم تومر که اصطلاحاً (Diploma) گفته می شود ٬ دارای اعتبار همیشگی است و دانشگاههای سطح ترکیه این مدرک را قبول دارند.
این مدرک در سطح عالی انجام پذیرفته و می تواند علاوه از دانشگاه به عنوان مدرک در سطح فوق دیپلم زبان ترکی و همچنین مدرک اشتغال برای خدمت در تورها و مترجمی نیز بکار برود.
این مدرک نیز با دو رتبه مورد توجه است:
رتبه اول که با C1 مشخص می شود برای استفاده در دانشگاهها بوده و دانشجویان علاقمند به ورود به دانشگاههای ترکیه می بایستی چنین رتبه ای را در امتحان اخذ نمایند که این رتبه با احراز 70 و بالاتر از 100 رتبه مورد توجه قرار گرفته و صادر می شود.
اما رتبه دوم با مشخصه C2 شناخته شده است که باز سطح عالی را نشان داده ولی این رتبه نشان دهنده نمره مابین 60 تا 70 از مجموع 100 امتیاز است.
این مدرک برای اشتغال در شرکتها ٬ کارخانجات ٬ ادارات دولتی ترکیه در صورت عقد قرارداد و دعوت به کار ٬ برای گرفتن حق تابعیت و یا تحصیل در واحدهای غیر دانشگاهی به کار می رود.
مراکز مرجع آزمون تومر
همانطور که گفته شد مرجع آزمون تومر مستقیما دانشگاه آنکارا است و تمامی کارهای مربوط به برگزاری این آزمون اعم از ثبت نام، ارائه مدارک و نتایج به دست همین دانشگاه صورت میگیرد. این مرکز برای توسعه این کارها نمایندگیهایی را در کشورهای مختلف جهان و شهرهای مختلف کشور ترکیه و دیگر کشورها بخشیده است تا آزمون تومر و همین طور امور مرتبط با آن برای همه افراد در همه جای دنیا قابل دسترس و اجرا باشد.
به دنبال این مسئله در کشور ترکیه و به خصوص شهرهای توریستی و پرجمعیت که خارجیان بسیاری را میزبانی میکند مراکز بسیار زیادی وجود دارد که به آموزش زبان ترکی به روش تومر میپردازند. باید گفت که تنها مراکزی که زبان ترکی در آنها با روش تومر و به صورت اصولی و معتبر به دانشجویان تدریس میشود همان مراکزی هستند که به دانشگاه آنکارا وابسته اند.
در کشور ایران نیز نمایندگانی از مرکز تومر وجود دارد که شرکت در این آزمون برای ایرانیها نیز آسانتر شود، چرا که بخش زیادی از شرکت کنندگان این آزمون را از ملیت ایرانی تشکیل میدهد. برای دسترسی به نشانی و مشخصات مربوط به هر کدام از نمایندگیها در جای جای دنیا میتوانید به سایت اختصاصی این مرکز رفته و اطلاعات لازم را کسب نمایید.
هزینهی شرکت در آزمون تومر
در رابطه با هزینه شرکت در آزمون تومر میتواند گفت که نوع دیپلمای آزمون تومر چیزی حدود ۱۵۰ یورو و نوع سرتیفیکای آن نیز ۱۰۰ یورو هزینه خواهد داشت. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان گروه پیله در ارتباط باشید.